Bir süreliğine bloğun içeriğini sınırlamaya karar verdim, çünkü ziyaret sayısının ve büyümenin -bu platform için- amaçladığımın üzerine çıkmaya başladığını ve blog formatının yetersiz hale geldiğini sezdim. Bu süre boyunca sadece son yazdığım (yazacağım) birkaç yazı yayında olacak şekilde bloğu açık tutacağım ve elimdekilerle + yazmayı planladıklarımla neler yapabileceğimi biraz düşüneceğim. Belirttiğim gibi son yazılar hariç olmak üzere yazdıklarımı kaldırdım, bütün yazılar takipçilere zaten e-posta olarak gönderilmişti, talep edenlere de e-postayla iletirim. Yazdıklarım hakkında bilgi almak veya iletişime geçmek isteyenler bana unsalonderol@gmail.com adresinden ulaşabilir. -Burada veya başka bir şekilde- tekrar görüşmek üzere.

13 Eylül 2013 Cuma

Uluslararası Bir Suçlunun İsmi Marka Olarak Tescil Edilebilir mi? Kolombiya'da “Pablo Emilio Escobar Gaviria” Başvurusu





Uluslararası gündemi ve polisiye olayları takip etmeye meraklı okuyucuların hafızasında, 1990’lu yıllarda “Pablo Escobar” ismi muhtemelen yer edinmiştir.

Hemen her Güney Amerikalı Latin gibi uzun bir ismi olan “Pablo Emilio Escobar Gaviria”, “Pablo Escobar” kısa ismiyle tanınmıştır ve kendisi Kolombiya’nın (belki de 90’lı yıllarda dünyanın) en ünlü uyuşturucu baronudur. Uyuşturucu kaçakçılığında elde ettiği gelir, Forbes dergisine göre 1989 yılında kendisini dünyanın en zengin 227 kişisi arasına sokmuştur.  “Pablo Escobar” 2003 yılında polisle girmiş olduğu bir çatışmada öldürülmüş olsa da, büyük suç imparatorluğu nedeniyle ismi halen hatırlanmaktadır ve muhtemelen kendi ülkesinde çok uzun süre unutulmayacaktır.  

http://abcnews.go.com/International/wireStory/pablo-escobar-trademark-denied-colombia-20243100 adresinde yer alan bir habere göre, “Pablo Escobar”ın ailesi de kendisini unutmamış olacak ki, Arjantin’de yaşayan dul karısı ve iki çocuğu, Escobar’ın tam ismini, yani “Pablo Emilio Escobar Gaviria” ismini marka olarak tescil ettirmek için Kolombiya makamlarına başvuruda bulunmuşlar.

Kolombiya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, uluslararası bir suçlunun isminden oluşan marka tescil başvurusunu kamu düzenini bozan ve ahlaka aykırı nitelikte bulduğu için reddetmiş ve habere göre aile bu karara karşı itiraz etmiş.

Dünya genelinde suçun ve suçlunun sıradanlaştırılarak günlük yaşamın parçası haline getirildiği günlerde, bu tip bir marka başvurusuyla karşılaşmak doğrusu pek şaşırtıcı değil. Bakalım daha nelerle karşılaşabiliriz.


Önder Erol Ünsal
Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder